Onze geschiedenis kent 2 feministische golven, waarvan de 2e het ultieme victorie maakte in onze geschiedenis. In de jaren ’60 en ’70 strijden de vrouwen naar gelijkheid en gelijke behandelingen als de mannen. Door opkomst van elektrische apparaten zoals de wasmachine had de vrouw meer tijd over.
Meisjes die naar school gaan, mochten niet verder studeren na hun middelbare schoolleven. Terwijl dezen het juist heel goed deden op school. Vooral voor veel geld verdienende studies. Ook mochten meisjes geen korte rokjes dragen. De pil niet slikken en Bh’s dragen.
Door oprichten van verschillende organisaties is de kijk op vrouwen anders geworden. Vrouwen hebbende recht om te stemmen (na de eerste golf), kunnen ‘nee’ zeggen tegen seksuele handelingen van de man, mogen de pil slikken, korte rokjes dragen. En natuurlijk studeren voor een betere opleiding en toekomst.
Het IIAV legt de mondelinge geschiedenis vast van de tweede feministische golf:
Trendpiramide:
DESTEP:
Demografisch: niet alleen vrouwen, maar ook mannen kwamen op voor de rechten van de vrouw. de opstand was voor vrouwen vanaf de leeftijd van puber tot bejaarden.
Ecologisch: het verstoorde wel de milieu, omdat men op straten gingen protesteren.
Sociaal cultureel: Het riep een groep naar voren wat volgens de 'grote' mannen eigenlijk achter hun rug en in huis moeten staan. Vrouwen vormen een groep
Technologie: door nieuwe technologie was de vrouw thuis niet geheel meer nodig en had de vrouw meer vrijetijdsbesteding. ook door nieuwe technologie zoals radio was het verspreiden van de opstand erg makkelijk en riep nog meer vrouwen bij elkaar.
Economie: door de welvaart van Nederland is het mogelijk dat veel kinderen naar school konden en het gezin kon vervangende apparaten kopen voor het huishouden.
Politiek: door de opstand zijn er nieuwe wetregelingen uit voorgekomen. Hoewel de overheid er eerst tegen was, is het toch gelukt voor de vrouwen.
Bronnen:
- filmpje van IIAV
- www.Amnesty.nl
- www.aletta.nu/aletta/nl/vitrine/dolle_mina
- dollemina.wordpress.com/
- http://www.publiekeomroep.nl/artikelen/de-mannen-achter-dolle-mina
Geen opmerkingen:
Een reactie posten